Tricolorul nr 1245 vineri 20 iunie

din 18 Dec 2017


Adauga la Favorite

Seteaza pagina ca homepage

Contact


News Alert:

romania pe meridiane

Sfîntul şi Marele Sinod Panortodox 2016 (1)


În curînd, va avea loc, la Constantinopol - în Fanarul din Istanbul -, Sfîntul ÅŸi Marele Sinod Panortodox, care ar fi trebuit să se desfăşoare în acelaÅŸi timp cu Conciliul Vatican II, al Bisericii Catolice, însă războiul rece ÅŸi trecerea de la colectivismul ortodoxo-comunist la capitalismul liberal, anglo-mozaic, au fost impedimente greu de depăşit.

O retrospectivă. Împăratul Constantin cel Mare a convocat, la Niceea, primul Sinod/Conciliu al Bisericii, unde s-au pus bazele dogmatice ale noii religii de stat. ÎmpărÅ£irea Imperiului Roman, în Imperiul Roman de Apus ÅŸi Imperiul Roman de Răsărit, a creat, în timp, două Biserici, care s-au separat, în mod tragic, odată cu Marea Schismă, din anul 1054. În urmă cu o jumătate de secol, Papa Paul VI ÅŸi Patriarhul Athenagoras, iar, în acest an, Papa Francisc ÅŸi Patriarhul Bartolomeu s-au întîlnit la Ierusalim, rezultatul fiind un conses din ce în ce mai acceptat de creÅŸtini - Biserica universală respiră cu doi plămîni.

Ocuparea Crimeii de către FederaÅ£ia Rusă, după ce, în urmă cu două decenii, aceasta garanta, împreună cu Marile Puteri, graniÅ£ele Ucrainei, crearea Uniunii Economice Eurasiatice ÅŸi, mai ales, reactualizarea panortodoxiei ÅŸi panslavismului readuc în actualitate războiul rece. Proiectul imperial al preÅŸedintelui Vladimir Putin surprinde, întrucît Rusia nu a depăşit slăbiciunea sovietică socio-economică, dependentă de industria extractivă ÅŸi de scăderea demografică. O modernizare a lumii greco-pravoslavnice, fără, sau chiar împotriva Occidentului, este greu de imaginat, de aceea criza ucrainiană de astăzi, a slavilor orientali, reprezintă un sever semnal de alarmă în ceea ce priveÅŸte lipsa de unitate creÅŸtină.

Cele mai mari ţări ortodoxe, FederaÅ£ia Rusă ÅŸi România, sînt ÅŸi cele afectate, cu precădere, de imensul eÅŸec din anul 1989, cînd întreaga lume – în special creÅŸtinii din Est ÅŸi din Vest – spera în refacerea unităţii de credinţă ÅŸi într-un viitor comun. Tocmai în acest sens a venit Preafericitul Papă Ioan Paul II la BucureÅŸti. La Moscova n-a mai apucat să ajungă, de aceea ÅŸi lipsa de încredere a fraÅ£ilor noÅŸtri - resemnarea apasă asupra tuturor.

În acest context, Sinodul caută răspuns la secularism, relativism, indiferentism religios, la migraÅ£ia celor marginalizaÅ£i, persecutaÅ£i, la criza economică, financiară, la sărăcie - adică la problemele care frămîntă lumea. Cele 7 Sinoade Ecumenice au fost iniÅ£iate de împăraÅ£i romani - cel din zilele noastre, oare, va fi prezidat de patriarhul grec Bartolomeu, sau de Putin, protectorul panortodox?! Renunţă Moscova la întîietatea celei de-a treia Rome, la panortodoxie, ca ,,raison d’État“?!

În România, partidul panortodox moldo-valah – PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, USL – întreÅ£ine relaÅ£ii ambivalente: ÅŸi cu Occidentul, ÅŸi cu ,,marele frate“ de la Răsărit, după ce acesta ne-a furat Tezaurul, Basarabia, Bucovina de Nord, Å¢inutul HerÅ£a, Insula Åžerpilor, iar, acum, ar urma Transnistria. În ciuda tuturor, pînă la refacerea Unităţii CreÅŸtine, ortodocÅŸii sînt solidari în faÅ£a Vestului. La anexarea Crimeii, lîngă ruÅŸi au venit ÅŸi voluntari ortodocÅŸi sîrbi. Nu e un secret pentru nimeni faptul că premierul Victor Ponta, pînă se limpezesc apele, e ÅŸi cu Vestul, ÅŸi cu Estul - după o expresie interbelică, e, ÅŸi el, în lanÅ£urile grele ale duhovniciei ÅŸi soborniciei constantinopolitane ÅŸi moscovite.

Conform lui Nicolae Iorga, proiectul moldo-valah ,,a patra Romă“ la BucureÅŸti se creionează doar arhitectural. În curtea Palatului lui CeauÅŸescu se construieÅŸte, acum, Catedrala Mîntuirii Neamului, pentru care a făcut o donaÅ£ie ÅŸi Papa Ioan Paul II. Subordonarea moldo-valahilor - a lui Ponta faţă de Putin - e firească, dar ambii se vor „rege ÅŸi preot“ (Geneza 14, 17-24) - creÅŸtini orientali autoritari. Cum va arăta Ortodoxia după Sfîntul ÅŸi Marele Sinod Panortodox din anul 2016?!

(va urma)

Prof. dr. Viorel Roman,

Consilier academic la Universitatea din Bremen

Share |

Articol vizualizat de 2454 ori

Afisari

16 Iun 2014

Comenteaza acest articolTrebuie sa fiti logat pentru a comenta acest articol.