Tricolorul nr 1245 vineri 20 iunie

din 18 Dec 2017


Adauga la Favorite

Seteaza pagina ca homepage

Contact


News Alert:

lecturi la lumina ceaiului

Cum s-au născut unele personaje de animaţie, îndrăgite de copii


MulÅ£i dintre micuÅ£i sînt atraÅŸi de cîntecul îndrăgitei ciocănitori Woody, rămînînd neclintiÅ£i în faÅ£a micilor ecrane, pentru a urmări palpitantele aventuri ale năzdrăvanei înaripate. Iată, pe scurt, povestea acestui simpatic personaj al filmului de animaÅ£ie, care ne farmecă pe toÅ£i, indiferent de vîrsta pe care o avem.

În 1941, în timp ce-ÅŸi petreceau luna de miere, într-o cabană, la munte, Walter Lantz, creatorul de desene animate, ÅŸi soÅ£ia sa, Gracie, nu au avut nici o clipă de liniÅŸte, din cauza unei ciocănitori care, cu loviturile sale puternice de cioc, a reuÅŸit să perforeze, efectiv, acoperiÅŸul cabanei. Artistul nu a putut, sub nici o formă, să o determine pe insuportabila pasăre să-ÅŸi înceteze activitatea distructivă. Apoi, Lantz s-a gîndit să o introducă, pe post de personaj secundar, într-unul din serialele de desene animate, avîndu-l, ca erou principal, pe un ursuleÅ£ panda. La început, studiourile ,,Universal“ i-au respins această idee, considerînd personajul ciocănitoarei ca neinteresant. După cum se vede, responsabilii de acolo s-au înÅŸelat. Astăzi, ciocănitoarea Woody, ajunsă la vîrsta de 75 de ani, este una dintre marile ,,vedete“ ale programelor TV pentru copii din peste 60 de ţări ale lumii, fiind îndrăgită, în egală măsură, de nepoÅ£i ÅŸi de bunici. Încă un amănunt: hohotitul său, atît de caracteristic, imitat, cu încîntare, de cei mici, aparÅ£ine, de fapt… soÅ£iei lui Lantz, Gracie.

Un alt personaj, deosebit de îndrăgit de copii, este adorabila căţeluşă din filmul de animaÅ£ie ,,Doamna ÅŸi Vagabondul“, răsfăţata stăpînilor ei, Jim Dear ÅŸi Darling. Proiectul celebrului film de desene animate a pornit de la un fapt real. Producătorul ÅŸi regizorul Walter Elias Disney (1901-1966), pe cînd avea 24 de ani, a uitat, într-o zi, de promisiunea făcută soÅ£iei sale, de a lua masa împreună. Pentru a-ÅŸi îndrepta greÅŸeala, la întoarcerea acasă, el i-a adus acesteia un cadou. Dintr-o cutie de pălării, a scos un căţeluÅŸ simpatic, de care, în scurt timp, ambii soÅ£i s-au ataÅŸat foarte mult. Dorind să-i dedice un film micului patruped, pentru început, Disney s-a gîndit la un scurt-metraj de animaÅ£ie. Descoperind, însă, povestea lui Ward Greene, în anul 1943, el ÅŸi-a propus să realizeze un film de lung-metraj. În acest fel, i-a găsit căţeluÅŸei, pe nume Lady, un partener: nimeni altul, decît ,,Dan cel Fericit“, cîinele care fluiera, protagonistul cărÅ£ii lui Greene. Pînă cînd a primit numele de ,,Vagabondul“, simpaticul animal a cunoscut ÅŸi alte nume, precum: Homer, Raga, Bozo ÅŸ.a. Încurajat ÅŸi stimulat de ideile lui Disney, Greene s-a aÅŸezat imediat la masa de lucru ÅŸi a transformat povestea într-un scenariu de film. În felul acesta s-au născut romanul ,,Doamna ÅŸi Vagabondul“ ÅŸi, apoi, celebrul lung-metraj de desene animate, primul de acest gen, lucrat în sistem cinemascop. După cum îÅŸi aminteÅŸte regizorul de animaÅ£ie Eric Larson, au fost alese, drept modele ale celor două personaje, cockerul spaniel al actriÅ£ei Verma Felton (pentru Lady) ÅŸi un căţel salvat de la înec (pentru Vagabondul).

Mickey Mouse, ÅŸoricelul năzdrăvan, aflat, azi, la vîrsta venerabilă de 85 de ani, s-a născut la 18 noiembrie 1928, odată cu premiera filmului ,,Steamboat Willie“ (Vaporul lui Willie), fiind realizat de Ub Iwerks ÅŸi Walt Disney. Personajul Mickey avea un cap exagerat de mare, urechile rotunde ÅŸi a fost înzestrat de creatorii săi cu o voce subÅ£ire. La premiera din 18 noiembrie 1928, cei doi desenatori, Iwerks ÅŸi Disney, au sărbătorit, purtînd masca lui Mickey Mouse pe faţă, ÅŸi întîiul lor succes internaÅ£ional, filmul ,,Steamboat Willie“ fiind primul film sonor de animaÅ£ie. În scurt timp, năzdrăvanul ÅŸoricel a devenit mai popular decît actorul Clark Gable, iar, în prezent, potrivit unor studii, ar rezulta că Mickey Mouse ar fi mai cunoscut, pe glob, chiar decît MoÅŸ Crăciun. Industria dezvoltată în jurul celebrului erou a înflorit în timp record, iar în Statele Unite s-au deschis nenumărate magazine în care se comercializau piese vestimentare, genÅ£i, cărÅ£i ÅŸi caiete, avînd imprimat chipul ÅŸoricelului-vedetă. În pofida marii sale popularităţi, în unele ţări arabe, cum ar fi Arabia Saudită, Mickey Mouse e declarat personaj indezirabil, la iniÅ£iativa unui ÅŸeic. Hitler, deÅŸi avea o slăbiciune pentru ÅŸoricelul american, nu a vrut ca acesta să ,,Å£opăie“ pe teritoriul ţării sale, astfel că, în 1937, năstruÅŸnicul personaj a fost interzis în Germania. După ce, în timpul celui de-al II-lea război mondial, a intrat într-un con de umbră, în anii ‘50, Mickey se întoarce atît pe marele ecran, cît ÅŸi în desenele din diverse publicaÅ£ii, recucerindu-ÅŸi poziÅ£ia fruntaşă în clasamentele de popularitate. La împlinirea a 50 de ani (18 noiembrie 1978), Mickey Mouse a primit propria stea pe faimosul Bulevard Walk of Fame, din Hollywood. Åžoricelul a fost, într-adevăr, o stea norocoasă ÅŸi pentru realizatorul său, Walt Disney, care a declarat că Mickey Mouse, născut într-o perioadă dificilă din cariera sa, l-a salvat de toate grijile pe care le avea. Atunci, în 1932, el a primit, pentru creaÅ£ia sa, un Premiu Oscar onorific. În anii ‘50, ,,Mickey Mouse Club“ a fost una dintre cele mai populare emisiuni TV pentru copii din SUA, iar ÅŸapca neagră, cu urechi de ÅŸoarece, purtată de invitaÅ£ii din studio, a devenit unul dintre cele mai vîndute produse comerciale din istorie.

GHEORGHE BRAÅžOVEANU

Share |

Articol vizualizat de 2327 ori

Afisari

16 Iun 2014

Comenteaza acest articolTrebuie sa fiti logat pentru a comenta acest articol.