Tricolorul nr 1245 vineri 20 iunie

din 18 Dec 2017


Adauga la Favorite

Seteaza pagina ca homepage

Contact


News Alert:

asa va place istoria

Viaţa mea printre miliardarii ruşi (5)


În inima templului (2)

Trecem prin faÅ£a garajului, care adăposteÅŸte cele 8 maÅŸini ale Sokolovilor, apoi, pe lîngă anexa unde stau ÅŸoferii ÅŸi gărzile de corp. Unii dintre ei lucrează ca poliÅ£iÅŸti în timpul săptămînii. Serviciul de gardă de corp din timpul liber le rotunjeÅŸte veniturile modeste de funcÅ£ionari cu mult mai mult decît micile ÅŸpăgi din timpul controalelor ÅŸi arestărilor. Unul dintre ei ne escortează.

- Îi cunoÅŸti pe vecini?, o întreb pe Liza.

- Nu, casa de alături e tot a noastră!

Imobilul respectiv fusese scos la vînzare cu un an în urmă, ÅŸi părinÅ£ii ei l-au cumpărat. În acest fel, au eliminat riscul de a fi deranjaÅ£i de eventualele lucrări de renovare ale noilor cumpărători. Casa cu 3 etaje funcÅ£ionează acum ca spaÅ£iu de rezervă, iar curtea a devenit teren de parcare pentru maÅŸinile angajaÅ£ilor. După ce îl fac pe AlioÅŸa să alerge puÅ£in pe drum, ne întoarcem la locul de joacă. Sînt mai mulÅ£i copii care se joacă aici, însoÅ£iÅ£i de dădacele lor - „niania“ -, toate rusoaice, dar fără gărzi de corp. Atunci îmi dau seama de prestigiul poziÅ£iei mele. Pe drumul de întoarcere, Liza mă anunţă:

– Åžtii că o să ne mutăm? În noua casă, unul din etaje va fi ocupat în întregime de o piscină, iar altul, de camera părinÅ£ilor. De la un nivel la altul se va circula cu liftul, bineînÅ£eles. O casă mai scumpă, mai mare, mai frumoasă, înconjurată de locuinÅ£ele altor bogătaÅŸi, doar că se află într-un cartier mai puÅ£in periculos.

O femeie eliberată

Calmul care domneÅŸte în această familie, o adevărată oază de pace ÅŸi fericire, i se datorează Nastiei. Fără ea nu i-ar fi mers aÅŸa bine lui Sokolov. Epuizată de atîtea responsabilităţi, sătulă să vadă că totul, absolut totul, stă pe umerii ei fragili, stăpîna casei a hotărît să-ÅŸi ofere o cură de talasoterapie, în FranÅ£a. O vacanţă binemeritată, o combinaÅ£ie inteligentă de masaj, modelare corporală, împachetări, cataplasme cu alge ÅŸi băi cu spumă. Aerul proaspăt îi va abate gîndurile de la problemele de zi cu zi...

Cînd e acasă, Nastia se străduieÅŸte să folosească sauna ÅŸi mica piscină cît mai des cu putinţă, face yoga de trei ori pe săptămînă, masaj de două ori, merge constant la manichiură ÅŸi la coafor, iar, din cînd în cînd, îÅŸi face injecÅ£ii de întreÅ£inere, ca să rămînă tînără ÅŸi frumoasă. Efortul ei dă rezultate, bineînÅ£eles, însă presupune un consum foarte mare de energie. Presiunea e cu atît mai puternică cu cît, nelucrînd niciodată ÅŸi fiind, cu toate acestea, licenÅ£iată în istorie, ea trebuie să-i ofere sprijin intelectual soÅ£ului său, continuînd să se cultive, în ciuda unui program la fel de încărcat ca acela al unui ministru.

MulÅ£umită remuneraÅ£iei generoase alocate de Artiom escadronului de servitoare ÅŸi guvernante, care, în acest fel, se simt încurajate să-ÅŸi facă treaba, Nastia se eliberează de unele sarcini care, altfel, ar fi fost apăsătoare. Åži dacă se întîmplă vreodată ca una dintre angajate să ceară, în mod excepÅ£ional, o zi liberă ÅŸi nu găseÅŸte printre ceilalÅ£i colegi pe nimeni care să o înlocuiască, Nastia, patroană binevoitoare, acceptă, totuÅŸi, să o învoiască. E treaba celorlalÅ£i să găsească o soluÅ£ie. Singurul aspect negativ al acestei organizări, care, altfel, merge ca unsă, este alegerea cadourilor pentru prietenii de familie, cu ocazia zilelor de naÅŸtere. Nastia nu poate să scape de această îndatorire, însă a găsit soluÅ£ia salvatoare:

– Minunat! Acum nu mai e nevoie să fug dintr-un magazin în altul ca să-i cumpăr o geantă prietenei mele, Tania!, exclamă ea, parcurgînd cu privirea magazinul on-line al mărcii Chanel.

După ce găseşte modelul potrivit, e suficient să-şi trimită şoferul să-l ridice de la magazin.

Printre îndatoririle sale se numără, totodată, amenajarea ÅŸi alegerea culorilor pentru fiecare încăpere din noile lor locuinÅ£e, în colaborare cu arhitectul. Åži-apoi, trebuie să împlinească, indiferent cu ce preÅ£, dorinÅ£ele copiilor ei, care îi dau multă bătaie de cap, în pofida celor 5 guvernante ce se ocupă de ei, cu normă întreagă. „Vreau să fie fericiÅ£i“, acesta e cuvîntul de ordine. Altfel spus, să le îndeplinim fie ÅŸi cel mai mic capriciu ÅŸi să ne asigurăm că sînt mereu cu zîmbetul pe buze ÅŸi că nu plîng aproape niciodată. De aceea, cînd guvernanta îi aduce la cunoÅŸtinţă, spre exemplu, că AlioÅŸa vrea să mănînce al 5-lea ou de ciocolată Kinder pe ziua respectivă, mămica lui n-are nimic împotrivă. Oricum, băieÅ£elul o să fie consultat de cei mai buni doctori. De ce să-i producem frustrare, în mod inutil? La fel procedează ÅŸi cu Liza, atunci cînd aceasta nu obÅ£ine ce-ÅŸi doreÅŸte ÅŸi refuză cu încăpăţînare să meargă la ÅŸcoală, pe motiv că e „bolnavă“ – deÅŸi, în tot acest timp, strigă, aleargă ÅŸi sare prin toată casa, cît o Å£in puterile. Viitorul acestor doi copii este asigurat, iar lumea din jurul lor, formată din fiinÅ£e devotate, din angajaÅ£i transformaÅ£i în prieteni, promite să le împlinească fiecare dorinţă.

Nastia s-a întors, ieri, din vacanţă, cu valizele pline de cadouri ÅŸi de haine noi.

– Urăsc să merg la cumpărături, dar cum n-am avut nimic altceva de făcut... Cinci zile de răsfăţ într-un loc uitat de lume, la marginea Atlanticului, trebuie să fi fost, într-adevăr, plictisitor. Un colÅ£ de natură, cîteva sate, 3 prăvălii cu produse locale... Dacă ne gîndim la călătoriile cu yachtul la Monaco, plimbările pe malul mării sînt, fără discuÅ£ie, de o banalitate înspăimîntătoare. Åži apoi, să nu întîlneÅŸti pe nimeni care să-Å£i admire capacitatea de a te mulÅ£umi cu o viaţă simplă... S-a simÅ£it mai liberă, e adevărat, dar, ciudat lucru, se pare că i-a cam lipsit suita.

(va urma)

Marie Freyssac

 

Share |

Articol vizualizat de 2771 ori

Afisari

16 Iun 2014

Comenteaza acest articolTrebuie sa fiti logat pentru a comenta acest articol.